Scrum, Як Найпопулярніша Методологія Agile Про Agile, Частина 2

На початку спринта проводиться планування спринту, це зустріч де команда обговорює головні завдання, які будуть виконуватися протягом спринта. Зустріч проводить зазвичай менеджер проекту, скрам майстер або тім лід. Після планування відбувається мітинг, на якому оцінюються задачі, він називається рефайнемент або реф (refinement). Після завершення спринта проводиться зустріч з замовником (demo, демо зустріч),  на якій показують результати роботи команди за спринт. Документ з переліком завдань за вимогами повинен бути зрозумілим для Власника продукту і представлений у вигляді деревовидної структури з відображенням ієрархії. Скрам майстер Менеджер проекту – може бути як співробітником відділу продажів, так і одним з учасників команди.

У мене досить великий стаж розробки, але починаючи з 2001 року я перейшов на керівні позиції. В основному на посадах тімліда і проджект менеджера, але останні роки в якості керівника компанії. Тому методології розробки – це те, з чим я близько стикаюся. Крім того, я витратив дуже багато часу і сил, щоб виробити власне уявлення про те, як треба будувати процес розробки. Я спікер великої кількості конференцій по проджект менеджменту і, крім усього іншого, ще й сертифікований Scrum Master.

  • «У скрамі використовуються ітерації фіксованої тривалості, які називаються спринтами.
  • Методологія Kanban використовує картки з повним описом завдань на різних етапах розробки.
  • ✔ Тепер, завдяки інструментам аналітики, ми можемо вимірювати охоплення, конверсії, залученість аудиторії та віральність контенту.
  • Не забувайте про те, що коли ви створюєте план релізу за Agile, ви працюєте з неповною інформацією.
  • Освітній проект «На Урок» є суб’єктом підвищення кваліфікації.
  • Це скоріше для того, щоб чітко та злагоджено виконувати певний етап та отримувати зворотній зв’язок.

Тільки члени команди виконавців вирішують, які задачі увійдуть до певного етапу та ступінь важливості кожної. Скрам-бан використовується тоді, коли проект потребує взаємодії з клієнтом, та має зміни на щоденній основі. Використання даної методології дозволяє підтримувати гнучкий підхід до управління проектами, забезпечуючи високу продуктивність та якість роботи. Замовник вказує пріоритет по кожній задачі, і команда буде реалізовувати їх згідно до цього пріоритету.

Методологія Scrum

Розробки за версією демонструються в робочій базі клієнта. Для підвищення конкурентоспроможності на ринку та перспектив на посаді обов’язкове проходження офіційної сертифікації. Таку можливість надають міжнародні організації, наприклад Scrum Alliance, Scrum.org, PMI.

У 70-х роках, коли сфера ІТ тільки починала масштабний розвиток, у програмістів виникало чимало проблем. Потім готовий проєкт передавався замовнику для внесення правок. Далі процес починався знову (програмісти переробляли проєкт згідно з побажаннями власника). Через це терміни закінчення задачі значно подовжувались. Отже, замовник втрачав зайві гроші, а виконавці — час.

Методологія Scrum

Scrum — це конкретна методологія Agile, яка полегшує процес ведення і управління проєктом. Історія скрам простежується із 1986 року, коли у журналі Harvard Business Review була опублікована стаття “Гра розробки нових продуктів” Хіротаки Такеучі та Ікудзіро Нонаки. У статті описано, як такі компанії, як Honda, Canon і Fuji-Xerox, використовують масштабований і командний підхід до розробки нових продуктів. Ця стаття вплинула на розвиток багатьох концепцій, які дали початок тому, що ми зараз називаємо Scrum. Ринок диктує умови бізнесу, бізнес змінюється і це відбивається на умовах розробки.

На початку кожного спринту команда проводить зустріч з планування спринту. Ця подія зосереджена на встановленні цілей спринту та виборі елементів із резерву продукту для роботи під час спринту. Кожного разу перевіряється хід робіт і, можливо, попередній план адаптується до реальних умов. Ми також встановлюємо, що нам вдалося зробити за останні 24 години, який план дій і чи не виникли у нас труднощі. Scrum — це не про те, щоб чітко завершувати в строк певну роботу. Це скоріше для того, щоб чітко та злагоджено виконувати певний етап та отримувати зворотній зв’язок.

Sprint Retrospective створює цінний простір для рефлексії та зростання команди, забезпечуючи безперервне вдосконалення процесу розробки та продукту. У світі розробки програмного забезпечення Agile та Scrum стали невід’ємною частиною сучасних методологій роботи. Все для того, щоб дійти до фінальної цілі — покращити ефективність роботи всієї команди. Scrum найчастіше використовують в IT-компаніях (відповідно, в цій галузі скрам-майстри і є найбільш затребуваними). Але методику можна застосувати для роботи команд в будь-якій іншій ніші (фінанси, промисловість, торгівля, маркетинг тощо), не лише інформаційних технологіях.

Методологія Scrum

Вимога замовника – мінімально завершена вимога з точки зору клієнта, що формулює Аналітик. Критеріями розбивки однієї вимоги на завдання є – об’єкт / механізм. Здача розробок клієнту здійснюється за його вимогами, а не за завданнями розробки. ✔ Треба вести розмову про бренд через різні медіа у реальному часі, в ідеалі — у прямому ефірі, у контексті поточних подій. Саме така комунікація залучає величезний приплив трафіку.

Щоб успішно застосовувати скрам, потрібно використовувати його структуру. Інкрементальний підхід можна назвати підвидом Waterfall. Він полягає в тому, що скрам майстер це проект ми ділимо на незалежні частини і запускаємо їх по черзі. Розглянемо це на прикладі запуску бізнес-процесів, які не взаємопов’язані між собою.

Взаємодія між учасниками команди також передбачає обмін знаннями та досвідом. Це сприяє навчанню один одного, що розширює кругозір кожного члена команди і робить її більш адаптивною до різних завдань. Перший і, можливо, найважливіший етап, під час якого команда і Product Owner сідають разом і визначають, які завдання будуть виконані протягом спринту. Виходячи з Product Backlog, команда вибирає завдання, які приносять найбільшу цінність замовнику. Завдання деталізуються до рівня, на якому розробники можуть точно оцінити час і зусилля, необхідні для їхнього завершення. ✔ Agial PR-команда набагато частіше буде ставити короткострокові цілі, досягати їх, переглядати результати та приймати подальші рішення, виходячи з нової ситуації.

Scrum більш структурований та має чіткі терміни виконання задач. Kanban не має вираженої структури та постійно змінюється, але надає чітке уявлення про те, що кожен член команди зараз робить. Метрика поточних задач дозволяє покінчити з довгими сперечаннями з приводу виконання конкретної дії, або заморозки проєкту у стані «майже готово». Діаграма — це простий та зрозумілий інструмент, що дозволяє наочно продемонструвати наявний прогрес.

Scrum дозволяє знизити витрати і значно впливає на продуктивність і відданість команди. На початку не було ніяких особливих методологій, просто було завдання, програмісти сідали і робили. Першими замовниками були військові, а як працюють військові? Подібна модель розробки добре підходить саме для військових проектів, коли є одне ТЗ, немає змін і робиться завдання до переможного кінця. Методології, хоч і створені на одній основі, досить різні.

Тобто головний акцент тут йде на якість кінцевого продукту. При цьому команда має самостійно вирішувати терміни, коли вони зможуть завершити той чи інший етап. Kanban дозволяє ефективно керувати діяльністю робітників та строками виконання задач. При цьому навантаження розподіляється таким чином, щоб забезпечити найбільшу продуктивність праці. Канбан дошка дозволяє візуалізувати всі процеси, а робітники можуть відстежувати виконання в режимі реального часу. Це документ, у котрому відображені всі ідеї, які мають бути присутні в кінцевому продукті.

Пріоритети тут чітко визначаються – команда вирішує, над якими завданнями слід працювати насамперед. Правильне планування – це запорука успішного завершення проєкту. Адже команда повинна мати чітке уявлення про те, що очікується від них наприкінці спринту, і план, як вони збираються цього досягти. Кожен спринт повинен мати мету, яка є мотивуючим фактором і досягається за допомогою виконання завдань з Sprint Backlog.

Framework , тобто структурна основа, в якій організована робота. Ця структура визначається набором практик, принципів і цінностей, які вкорінені в Lean Thinking. Ви можете одночасно використовувати більшу частину з них разом.

За скрамом, продукт розробляють не зразу весь, а невеликими, готовими до релізу частинами, кожну з яких завершують протягом короткої ітерації або спринту. Скрам Мастер розвиває сприятливий клімат для співпраці в команді. Він сприяє взаємодії між розробниками, тестувальниками, дизайнерами та іншими членами команди для досягнення кращих результатів. Скрам Мастер повинен ретельно розуміти цілі та завдання команди.

Представники школи легкої методології, у тому числі творці Scrum – Кен Швабер та Джефф Сазерленд – підписали т.зв.Agile Manifesto. Людьми керувати складно, їх неможливо загнати в одну модель і змусити функціонувати однаково. У кожного члена команди є своє уявлення, в який час краще працювати, в колективі є відносини один з одним, що також впливає на ефективність роботи. PM повинен враховувати цей аспект, а ось жодна методологія вам цього не врахує. По-друге, Scrum — це не якась програма та не методичка, хоча ПЗ для управління проектами на основі скрам та відповідної літератури більш ніж достатньо.

Sprint evaluation – це зустріч наприкінці dash’а, на якій команда демонструє виконану роботу замовнику і збирає зворотний зв’язок. Sprint – це компонент методології Scrum, який фокусується на ітеративній розробці та постійному зворотному зв’язку. Мета Sprint – створити працездатний продукт, який може бути представлений зацікавленим сторонам.

Водоспадна модель передбачає послідовне проходження процесу, розбитого на стадії або етапи. Зазвичай її застосовують до проєктів, які можуть бути поділені на послідовні логічні частини. До того ж жоден етап не може бути виконаний раніше за попередній. Ця робота пов’язана з зобов’язаннями, які власник продукту може передати зацікавленим сторонам із достатньою впевненістю, що протягом 6 тижнів, до дати релізу, її буде виконано.

Координує роботу команди (призначає збори, стежить за часом). Якщо розбирати сам термін «scrum», то насправді він спортивний (scrum — в перекладі з англійської — «бій навколо м’яча», елемент гри в регбі). Учасники звичайно не «б’ються», але, як і спортивна команда, — є єдиним цілим. Зазвичай, це близько 10 осіб, залучених до однієї справи. Вони налаштовані на загальний результат і прагнуть однієї цілі.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *